Comunicat de presă – Sphera Franchise Group înregistrează în T3 vânzări consolidate în creștere față de T2

12 noiembrie 2020

Sphera Franchise Group înregistrează în T3 vânzări consolidate în creștere cu 86,2% față de T2

Evenimente-cheie:

  • Sphera a înregistrat în T3 EBITDA normalizată de 26,9 milioane RON, cu doar 11,8% mai mica față de T3 2019 și un profit net de 17,6 milioane RON, cu 12,3% mai mic față de T3 2019.
  • Livrările prin canalele proprii, dar și prin intermediul platformelor de livrare au ajutat Sphera să obțină în trimestrul trei vânzări consolidate în creștere față de trimestrul doi.
  • În ciuda pandemiei, în trimestrul trei, Sphera a inaugurat patru restaurante – trei în România și unul în Italia. De asemenea, la jumătatea lunii octombrie un nou restaurant KFC a fost inaugurat în România, iar la jumătatea lunii noiembrie au fost inaugurate: un restaurant KFC în Italia și un restaurant Taco Bell în România.
  • Profitul operațional al restaurantelor* a scăzut cu 60,5% Y/Y, atingând suma de 34,8 milioane RON.
  • Vânzările consolidate ale Sphera au ajuns la 502,4 milioane RON în primele nouă luni, în scădere cu 27,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut; vânzările consolidate în T3 au înregistrat o scădere de 20,5% Y/Y, atingând 197,9 milioane RON.
  • USFN România (KFC România) și USFN Moldova (KFC Moldova) au înregistrat împreună un profit net de 30,7 milioane RON. În T3 ambele companii au înregistrat una dintre cele mai ridicate marje operaționale, KFC România de 19,2%, iar KFC Moldova de 21,2%.
  • Marja EBITDA normalizată a crescut de la 12,3% în T3 2019 la 13,6% în T3 2020, cea mai mare marjă trimestrială înregistrată vreodată de la listarea Grupului Sphera.

*) excluzând impactul adoptarii IFRS 16.

 

Sphera Franchise Group (“Sphera”) raportează vânzări consolidate de 502,4 milioane RON în primele nouă luni ale anului, reprezentând o scădere de 27,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Vânzările consolidate ale Grupului în al treilea trimestru s-au ridicat la 197,9 milioane RON, ceea ce înseamnă o scădere de 20,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, însă în creștere cu 86,2% comparativ cu trimestrul doi al acestui an. Performanța înregistrată în T3 a reușit să reducă impactul negativ al pandemiei înregistrat în T2.

Livrările prin canalele proprii și parteneriatele cu agregatorii de comenzi online au contribuit la îmbunătățirea performanței în T3. Astfel, în perioada iulie-septembrie, 24% din totalul comenzilor au fost generate prin canalele de livrare, în timp ce 76% au fost vândute în restaurante. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, doar 6% dintre comenzi erau generate prin canalul de livrare. În ceea ce privește contribuția la vânzări pe țări, în primele nouă luni, România reprezenta 87,5%, Italia 11,3%, iar  Moldova 1,1%.

După un trimestru doi extrem de dificil, trimestrul trei a arătat semne de redresare. În această perioadă am redeschis toate restaurantele și ne-am concentrat în principal pe extinderea serviciilor de livrare, optimizarea meniurilor pentru a se potrivi condițiilor pieței, reproiectarea fluxurilor de clienți și de producție, analiza și îmbunătățirea structurilor de costuri pentru a maximiza performanța. În ciuda pandemiei, am continuat să punem în aplicare planul de deschidere a restaurantelor noi, precum și identificarea de noi spații pentru dezvoltări viitoare. Mulțumim tuturor membrilor echipei pentru implicarea și dedicarea lor continuă”, a declarat Călin Ionescu, Directorul General al Sphera.

În trimestrul trei, Sphera a reușit să pună în aplicare măsuri importante de reducere a costurilor, atât la nivelul restaurantelor, cât și la nivelul cheltuielilor generale și administrative. Mai mult, pe parcursul trimestrului trei, Grupul a beneficiat de ajutor de stat din partea guvernului român, care a contribuit la scăderea cheltuielilor cu salariile cu 33,4%, iar renegocierea cu proprietarii de spații comerciale a contribuit la scăderea cheltuielilor, cu chiria, cu 20,7%. De asemenea, costurile de publicitate au fost reduse cu 34,9%, față de T3 2019.

În primele nouă luni, restaurantele au înregistrat un profit operațional de 34,8 milioane RON, cu 60,5% mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În ciuda scăderii cheltuielilor generale și administrative cu 17,4%, Sphera a încheiat primele nouă luni cu o pierdere operațională de 0,4 milioane RON. Cu toate acestea, a îmbunătățit semnificativ marja operațională în T3, încheind perioada ianuarie-septembrie cu EBITDA normalizată de 28,4 milioane RON și cu o marjă operațională de 5,7%, considerabil mai mare comparativ cu EBITDA normalizată de 1,6 milioane RON și marja operațională  de 0,5% raportate pentru S1 2020. Grupul a închis T3 cu un EBITDA normalizată de 26,9 milioane RON, cu doar 11,8% mai mică față de T3 2019 și un profit net de 17,6 milioane RON, cu 12,3% mai mic față de ​​T3 2019.

Suntem mulțumiți de performanța obținută, întrucât, prezentăm astăzi investitorilor un trimestru puternic, profitabil. Performanța noastră în T3 a contribuit la recuperarea a 26,9 milioane RON în EBITDA și la reducerea pierderii nete înregistrate la 30 iunie cu 17,6 milioane RON. Este important să subliniem creșterea marjei EBITDA normalizată, de la 12,3% în T3 2019 la 13,6% în T3 2020, cel mai ridicat nivel trimestrial înregistrat de la listarea Grupului. Spre comparație, în T1 marja EBITDA normalizată la nivel de Grup a fost de 1,8%, iar în T2 de -1,9%. Trebuie, de asemenea, să menționez performanța KFC România, care a înregistrat o marjă operațională impresionantă de 19,2% și a KFC Moldova de 21,2%. Totodată aș vrea să subliniez și poziția solidă pe care o înregistrăm din punct de vedere lichiditate cu un sold de 113 mil ron. ” a declarat, Directorul Financiar, Valentin Budeș.

De la începutul anului și până în prezent s-au deschis trei noi restaurante în Italia și cinci în România. În trimestrul trei, au fost inaugurate patru restaurante – trei în România și unul în Italia. De asemenea, la jumătatea lunii octombrie un nou restaurant KFC a fost inaugurat in România, iar la jumătatea lunii noiembrie au fost inaugurate: un restaurant KFC în Italia și un restaurant Taco Bell în România. La 30 septembrie, Grupul număra 158 de restaurante, dintre care 157 deschise și deservind clienții, respectând în același timp măsurile de siguranță impuse în contextul pandemiei.