SFG
-0,35%
RON28,5
Preț acțiune

Comunicat de presă – Sphera Franchise Group înregistrează vânzări de peste 200 de milioane euro și o marjă EBITDA normalizată de peste 10%, în 2019

24 februarie 2020

Evenimente cheie:

• Vânzările consolidate ale Sphera au ajuns la 955 milioane lei (circa 201 milioane euro) în 2019, în creștere cu 24% față de 2018; Vânzările din trimestrul patru (T4) au crescut cu 19%, până la 260 de milioane lei
  • Vânzările comparabile la nivel de restaurante (“like-for-like”) ale brandurilor Sphera au crescut cu 6,2% în T4 și 7,8% pentru întregul an 2019
  • Profitul de exploatare în restaurante* a avansat cu 26% în T4 și cu 20,5% pentru întregul an 2019
  • EBITDA normalizat*1) a crescut cu 51% în T4 față de perioada similară a anului trecut și cu 33% în 2019, ajungând la 10,1% din vânzările anuale
  • Profitul net* a crescut cu 165% în 2019

*) Excluzând impactul adopției IFRS 16. 1) Excluzând operațiunile unice.

Sphera Franchise Group raportează vânzări consolidate de 954,7 milioane lei (circa 201 milioane euro) pentru întregul an 2019, reprezentând o creștere de 23,8% față de anul precedent, după un avans de 19% al vânzărilor în trimestrul patru, până la 260 de milioane lei.

Principalii factori ai acestei performanțe au fost creșterea cu 15,9% a vânzărilor USFN România (restaurantele KFC), comparativ cu anul 2018, și creșterea cu 155% a vânzărilor USFN Italia (restaurantele KFC din Italia). Vânzările CFF (restaurantele Taco Bell) au crescut cu 171%, în timp ce vânzările ARS (restaurante Pizza Hut) au avansat cu 7,3% comparativ cu anul precedent.

„Suntem foarte mulțumiți de rezultatele noastre pentru anul 2019. Vânzările au rămas puternice iar marjele noastre s-au îmbunătățit, în ciuda provocărilor prezente. Am deschis 16 restaurante anul trecut și rămânem ferm angajați să continuăm extinderea brandurilor noastre pe toate piețele pe care operăm”, a declarat Georgios Argentopoulos, CEO al Sphera.

Pentru întregul an 2019, vânzările comparabile la nivel de restaurante (“like-for-like”) ale brandurilor Sphera au crescut cu 7,8%, fiind susținute în principal de un avans de 9,2% pentru KFC România, o creștere de 16,2% pentru KFC Moldova și o creștere de 5,6% pentru KFC Italia. În ultimul trimestru al anului, vânzările comparabile au crescut cu 6,2% față de aceeași perioadă a anului 2018.

„Am obținut rezultate solide în trimestrul patru, ceea ce a contribuit la profitabilitatea foarte bună a grupului nostru pentru întregul an, depășindu-ne astfel obiectivele bugetate. Marjele noastre de exploatare a restaurantelor în trimestrul patru s-au îmbunătățit comparativ cu perioada similară din 2018, în principal ca urmare a costurilor mai mici ale vânzărilor”, a declarat Valentin Budeș, CFO al Sphera.

Excluzând impactul IFRS16 și ajustările unice, EBITDA normalizat a crescut cu 32,7%, la 96 milioane RON în 2019, pe fondul avansului de 51% înregistrat în ultimul trimestru al anului 2019.

Pentru întregul an 2019, excluzând impactul IFRS 16, Sphera a înregistrat un profit de exploatare în restaurante de 124,3 milioane lei, în creștere cu 20,5% față de 2018, și un profit net de 64,2 milioane lei, în creștere cu 165%. În trimestrul patru, profitul de exploatarea în restaurante a avut un avans de 26% față de perioada similară din 2018, până la 36,1 milioane lei, în timp ce profitul net a ajuns la 26 milioane lei, comparativ cu o pierdere de 8,1 milioane lei în T4 2018.