SFG
-0,79%
RON37,8
Preț acțiune

Sphera Franchise Group, cel mai mare grup din industria de foodservice din România, aniversează 5 ani de la listarea la Bursa de Valori București

  • Sphera Franchise Group aniversează 5 ani de la listarea la Bursa de Valori București, sub simbolul bursier SFG
  • Capitalizarea Sphera Franchise Group, la data de 8 noiembrie 2022, este de 494 milioane lei
  • De la listarea din 2017, au fost realizate peste 32.000 de tranzacții cu 22,5 milioane de acțiuni SFG, în valoare de 444,8 milioane de lei

Sphera Franchise Group (SFG), cel mai mare grup din industria de foodservice din România, aniversează astăzi, 9 noiembrie, 5 ani de la listarea pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București. Capitalizarea Sphera Franchise Group la data de 8 noiembrie 2022 era de 494 milioane lei.

“Sphera Franchise Group este o poveste antreprenorială de succes, de 28 de ani, când am deschis în România primul restaurant al unui lanț global. Aniversarea a 5 ani de la listarea noastră la Bursa de Valori București este un moment important, de care suntem mândri, o dovadă că suntem o companie de încredere, cu perspective solide pe termen lung, bazată pe dezvoltare constantă. Strategia noastră este construită pe fundamente sustenabile și suntem orientați către viitor, fiind conștienți de impactul pe care îl are o companie de talia noastră, precum și de standardele ridicate pe care le implică listarea la bursă. Vom continua să creștem și să aducem valoare tuturor stakeholderilor, de la consumatori și investitori, la colegi și comunitățile în care activăm”, a declarat Călin Ionescu, CEO, Sphera Franchise Group.

„Sphera Franchise Group a fost prima companie din domeniul foodservice care s-a listat la bursă, având în portofoliu unele dintre cele mai cunoscute rețele de restaurante din România. Debutul pe Piața Reglementată din 2017 a oferit investitorilor posibilitatea de a deține acțiuni la unele dintre cele mai mari lanțuri de restaurante la nivel internațional, KFC, Pizza Hut și Taco Bell, și ne bucurăm că astăzi sărbătorim o nouă etapă atât de importantă în progresul său. În acești cinci ani, Sphera a evoluat la Bursa de Valori București, iar o dovadă a acestei dezvoltări susținute este includerea, de anul acesta, a acțiunilor companiei în indicii FTSE Russell dedicați Piețelor Emergente, FTSE Global Micro Cap. Le urăm succes în următorii ani și îi felicităm pentru toate reușitele de până acum”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Sphera Franchise Group s-a listat pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București, sub simbolul bursier SFG, în data de 9 noiembrie 2017, în urma unei oferte de 285 milioane lei. Grupul, care deține companiile care operează în sistem de franciză restaurantele KFC, Pizza Hut & Pizza Hut Delivery și Taco Bell, a devenit astfel primul operator din domeniul foodservice listat la Bursă. De la listarea sa, Sphera a înregistrat o evoluție complexă la Bursa de Valori București. De la debutul companiei la Bursă, investitorii din piața de capital au realizat peste 32.000 de tranzacții cu 22,5 milioane de acțiuni SFG, în valoare de 444,8 milioane de lei.

Din 2018, Sphera a intrat în indicii de referință BET și BET-TR, indicele care include și dividendele acordate de companiile din BET. De asemenea, acțiunile companiei sunt prezente în BET-BK, BET-TRN, BET-XT, BET-XT-TR, BET-XT-TRN și BETPlus. Anul acesta, acțiunile Sphera Franchise Group au fost incluse în indicii FTSE Russell dedicați Piețelor Emergente, FTSE Global Micro Cap. De asemenea, din 2021, compania beneficiază de serviciile de Market Marker al Emitentului furnizate de BRK Financial Group.

Grupul operează restaurante în România, Republica Moldova și Italia, cu un portofoliu de 175 de unități în cele trei țări și peste 5.200 de angajați. Prima unitate a fost deschisă în 1994, sub brandul Pizza Hut, fiind la momentul respectiv primul restaurant din România al unui lanț global. KFC a aniversat anul acesta 25 de ani de la intrarea pe piața locală și a deschis recent cea de-a 95-a locație. Anul acesta a fost aniversar și pentru Taco Bell, lanț de restaurante cu produse de inspirație mexicană, care a împlinit 5 ani de la prima locație în România.

Sphera va continua strategia de dezvoltare, urmând să deschidă noi restaurante și să investească în modernizarea celor existente. În acest moment se află în lucru, în diverse stadii, aproximativ 10 restaurante, pe toate brandurile, care vor fi deschise până la finalul anului 2023, în România și în Italia. În ceea ce privește investițiile, bugetul pentru 2022 include, pe lângă cele 15,5 milioane EUR pentru deschideri, alte 4,5 milioane EUR, pentru digitalizare și remodelări, astfel încât restaurantele să fie la cele mai noi standarde ale francizorului în termeni de design.