SFG
0,51%
RON39,4
Preț acțiune

Sphera Franchise Group își triplează profitul net în primul trimestru din 2024

Informații cheie T1 2024 vs. T1 2023:

  • Cel mai bun trimestru I din istoria Sphera, în termeni de vânzări, EBITDA și profit net
  • Vânzările consolidate continuă să crească în ritm susținut, cu un plus de 9,2%
  • Îmbunătățire semnificativă a profitului net, cu 192%, până la 21,4 mil. lei
  • Creștere de două cifre a EBITDA (+69%), la 39,8 mil. lei
  • Profitabilitate confortabilă, cu o marjă EBITDA de 10,9%
  • Nivel minim al raportului datorie netă / EBITDA de 0,3

Bucuresti, 15 mai 2024. Sphera Franchise Group (simbol bursier SFG), cel mai mare grup din industria food service din România, continuă seria recordurilor și marchează cel mai bun prim trimestru din istoria sa în termeni de vânzări, EBITDA și profit net. Cifra de afaceri mai mare în toate cele trei țări unde Grupul este activ a condus la o creștere cu 9% a vânzărilor totale în T1 2024 comparativ cu T1 2023, până la 365,9 mil. lei. EBITDA a marcat o creștere semnificativă de două cifre (+69,1%), ajungând la 39,8 mil. lei, iar profitul net a înregistrat aproape o triplare (+192%), până la 21,4 mil. lei.

„Rezultatele bune obținute trimestru de trimestru demonstrează capacitatea noastră de a dezvolta în continuare businessul, realizând concomitent performanță. Ele sunt o dovadă a eforturilor și dedicării întregii echipe, precum și a eficacității inițiativelor noastre strategice. Suntem în grafic cu estimările bugetare pentru acest an și încrezători că vom continua să creăm valoare adăugată pentru toți stakeholderii noștri. Pe parcursul anului, ne vom consolida poziția de lider în industrie, concentrându-ne pe identificarea și valorificarea oportunităților de extindere a rețelei noastre de unități în orașele mai mici și în centrele comerciale în care încă nu suntem prezenți și investind în digitalizare, inovare și remodelarea restaurantelor actuale”, a declarat Călin Ionescu, CEO, Sphera Franchise Group.

KFC România rămâne brandul locomotivă și în primul trimestru al acestui an, cu vânzări de 268,8 mil. lei, reprezentând o creștere confortabilă de două cifre (+12,8%) față de T1 2023. Principalii indicatori au înregistrat performanțe notabile. Profitul operațional al restaurantelor KFC România a crescut cu 58,3%, ajungând, la finalul lunii martie, la 38,3 mil. lei, iar EBITDA s-a majorat cu 64,8%, la 35,4 mil. lei. Profitul net s-a dublat (+105,6%), la 23,9 mil. lei. Mai mult, KFC România a încheiat primul trimestru cu o marjă EBITDA excelentă, de 13,2%. Rețeaua KFC Romania și-a continuat extinderea prin deschiderea unui nou restaurant KFC, în luna februarie, la Sibiu.

KFC Moldovaa avut, de asemenea, un prim trimestru bun. Vânzările au fost mai mari cu 12,4% (aprox. 5,5 mil. lei), iar profitul operațional al restaurantelor s-a dublat (1,3 mil. lei). Cele doua restaurante din Chișinău continuă să înregistreze profitabilitate extraordinară, cu o marjă EBITDA de 23,8%.

Creșteri au fost înregistrate și de KFC Italia, care a avut în primul trimestruvânzări mai mari cu  5,7% (43,3 mil. lei) și a încheiat profitabil în termeni de EBITDA (2,7 mil. lei).

Vânzările au crescut și pentru Taco Bell (+5,4%, la 20,8 mil. lei) și, după ce anul trecut a atins pragul de rentabilitate, continuă să rămână profitabil și în primul trimestru din 2024 (0,37 mil. lei profit net și EBITDA 1,5 mil. lei).

Pizza Hut a contribuit cu 27,4 mil. lei la vânzările totale în T1 2024, în scădere comparativ cu primul trimestru din 2023, pe fondul reorganizării rețelei de restaurante, care a continuat și în primele luni ale anului. Rezultatele acestor acțiuni sunt deja vizibile, pierderea operațională la nivelul restaurantelor scăzând cu 22% în T1 2024 față de T1 2023. În plus, Pizza Hut și-a consolidat portofoliul, aducând în luna martie pe piața din România sub-brandul WingStreet.

La nivel de costuri, Sphera a continuat procesul de eficientizare a activității, cheltuielile cu restaurantele crescând într-un ritm semnificativ mai mic decât vânzările, cu doar 4,7%. Ca urmare, ponderea în totalul vânzărilor a scăzut cu aproape 4pp, la 88%, în T1 2024 comparativ cu T1 2023.

Compania a încheiat primul trimestru cu un nivel minim al raportului datorie netă / EBITDA, de doar 0,3.

”Am înregistrat un nou trimestru cu rezultate notabile atât în ceea ce privește vânzările, cât și cifrele de profitabilitate. Ne-am autodepășit, ceea ce arată că avem o echipă puternică, cu un plan vizionar, responsabilă și capabilă să realizeze performanță. Am continuat să fim atenți în ceea ce privește costurile, să ne extindem într-o manieră sustenabilă, să digitalizăm atât pentru eficiența internă, cât și pentru o experiență îmbunătățită a clienților și să inovăm la nivel de portofoliu și produs. Rezultatele bune pentru acest prim trimestru ne fac încrezători în perspectivele pentru anul acesta”, a declarat Valentin Budeș, CFO, Sphera Franchise Group.

Pentru anul 2024, Sphera Franchise Group a bugetat creșteri de două cifre comparativ cu 2023 pentru principalii indicatori financiari: vânzări în restaurante de peste 1,64 mld. lei (+12,2%), un profit net normalizat de 95,7 mil. lei (+20,1%) și EBITDA normalizat de 189,8 mil. lei (+28,3%). Compania a alocat pentru dezvoltare, în acest an, în jur de 69 mil. lei, pentru deschiderea a 6 restaurante KFC în România, remodelarea de unități existente și implementarea de soluții digitale.

Acțiunile SFG continuă să depășească evoluția pieței, cu o creștere de 14% în primele trei luni din 2024 față de creșterea de 10,8% pentru indicele BET. Lichiditatea s-a triplat, cu aproape 0,6 mil. de acțiuni SFG tranzacționate în T1 2024.

Acţionarii Sphera Franchise Group au aprobat, în cadrul AGOA din 26 aprilie, un dividend brut de 1,05 lei pe acţiune, care urmează să fie plătit în iunie. Compania a anunțat intenţia de a propune acționarilor o nouă distribuire de dividende, similară cu cea aprobată în aprilie, în a doua jumătate a anului 2024, în funcție de situația concretă a realizării bugetului prezentat de Companie și de condițiile de piață.

Notă: Atunci când analizează performanța Grupului, conducerea se concentrează pe rezultatele financiare care exclud impactul IFRS 16. Prin urmare, baza analizei financiare sunt rezultatele excluzând IFRS 16.